Olen Essi, 26-vuotias jyväskyläläinen, yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiaalipsykologi ja vastuuohjaaja Yrityskylässä. Olen loputtoman kiinnostunut ihmisistä, tutuista ja tuntemattomista. Olen saanut ystäviltäni lahjaksi neljän desin kahvikupin, jotta voin käydä mahdollisimman pitkiä päiväkahvikeskusteluja ystävieni kanssa.  Toisaalta spontaanit juttutuokiot koiralenkeillä piristävät usein päivääni. Nautin Tuomiojärven rantamaisemista, vaelluksista Lapissa, yhteismusisoinnista kämppikseni kanssa ja pikkukoirani kouluttamisesta.

Olen haaveillut politiikkaan osallistumisesta. Päähäni oli kuitenkin iskostunut käsitys siitä, että minun pitäisi olla vanha ja viisas, ja ennen kaikkea valmis poliitikoksi, ennen kun voin osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Viime syksyn korkeakouluharjoittelu Mielenterveyspoolissa muutti kuitenkin ajatukseni. Terapiatakuuta lobatessa pääsin näkemään, millaista työtä eduskunnassa, ministeriöissä ja järjestöissä tehdään.  Samalla huomasin, että politiikassa on mukana kaikenikäisiä ihmisiä eri taustoista: ehkä minäkin uskaltaisin! Harjoittelun aikana ja sen jälkeen innostuin politiikasta ja mielenterveysvaikuttamisesta aivan valtavasti. Mielenterveys tuntui asialta, jonka puolesta olin valmis laittamaan itseni likoon.

Minusta politiikassa erityisen tärkeää on asettua toisten asemaan ja ymmärtää erilaisten ihmisten näkökulmia. Keskustassa kohtaavat maalaiset ja kaupunkilaiset, nuoret ja vanhat, eri puolilla Suomea asuvat ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset. Karsastan vastakkainasetteluja ja koen, että vastakkainasettelujen maailmassa Keskustalle on maltillisena keskitien puolueena tarve. Vastakkainasettelun sijaan tarvitaan lempeyttä, ymmärrystä ja empatiaa.

Sydämen asioita minulle ovat mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä mielenterveyspalvelujen parantaminen. Mielenterveyteen panostaminen ei ole vain toimivia mielenterveyspalveluita: se on mielenterveyden huomioimista kaikessa päätöksenteossa. Mielenterveyteen panostaminen heijastuu kaikenikäisten ihmisten hyvinvointiin. Se vaikuttaa opinnoissa ja töissä jaksamiseen, perheiden hyvinvointiin ja omaishoitajan voimavaroihin. Mielenterveyteen panostaminen paitsi vähentää inhimillistä kärsimystä, maksaa itsensä ennen pitkää moninkertaisesti takaisin. CV

Essi Rantanen

Syntynyt: 1995 Riihimäellä

KOULUTUS

Yhteiskuntatieteiden maisteri / Sosiaalipsykologia, sivuaineina psykologia ja lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi, Itä-Suomen yliopisto, 2020

Ylioppilas, Riihimäen lukio, 2015

TYÖKOKEMUS 

Sisältöasiantuntija, SmarThera/Jyväskylä 06/2021-

Vastuuohjaaja, Yrityskylä/Jyväskylä 03/2021-05/2021

Nuorisokodin ohjaaja, Tasalapa/Honkilahti ja Kasvunpolku/Kuopio, kesät 2020 & 2018

Tukihenkilö, Kasvunpolku/Kuopio, 2016-2020

Korkeakouluharjoittelija, Mielenterveyspooli/Helsinki, syksy 2019

Kahvilatyöntekijä, Café Compass / Helsinki, kesä 2017

Kesäkahvilayrittäjä, Kahvila Sikuriina / Laitila, kesä 2016

Lisäksi kesätöitä siivoojana sekä lasten- ja kodinhoitajana.