Jyväskylässä esteettömyys ei toteudu edes katukuvassa - (KSML 17.4.2021)

19.04.2021

Kiitos Päivi Varakas ja Leena Yski (KSML 19.3), Jasmine Repo (6.3.) sekä Päivi Varakas ja Leena Yski (23.2) esteettömyyden ja vammaisten oikeuksien nostamisesta keskusteluun. Kiitos myös Revolle Jyväskylän kaupungin esteettömyysstrategiaa käsittelevän valtuustoaloitteen laatimisesta.

Olen Revon kanssa täysin samaa mieltä siitä, että Jyväskylän kaupungin tulee selvittää joukkoliikenteen, palveluiden, verkkopalveluiden ja viestinnän esteettömyys. Aiemmin kirjoittaneiden tavoin toivon, että tulevilla kuntapäättäjillä on yhteinen tahto sekä kaupungin esteettömyysstrategian luomiseksi että YK:n vammaissopimuksen noudattamiseksi.

Kävelimme eräs päivä ystäväni kanssa kävelykadulla ja ystäväni ajatteli pistäytyä muutamassa liikkeessä. Huomasimme, että useisiin kävelykadun liikkeisiin ei pääse lastenrattaiden kanssa portaiden ja kapeiden sisäänkäyntien vuoksi. 

Minulla on vain aavistuksia siitä, mitä kaikkea esteellistä Jyväskylässä on, jos esteettömyys ei toteudu edes katukuvassa.

Kuten Repo, Varakas ja Yski jo kirjoittivat, esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä, vaan käsite on paljon laajempi. Esteettömyydessä tulee ottaa huomioon myös näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikaatioon liittyvät asiat. Näkö- ja kuulovammaiset, lapsiperheet, ikäihmiset, kehitysvammaiset, diabeetikot, epileptikot jne. tarvitsevat kaikki eri asioita esteettömään elämään. 

 Esteettömyys koskettaa meistä jokaista jossain elämän vaiheessa.

THL:n mukaan esteettömyyden toteuttamisessa on kyse ajattelutavasta ja asenteesta, ei erityisjärjestelyistä. Esteettömyyden ja saavutettavuuden tulisi olla normi. Kun julkisella sektorilla esteettömyydestä tulee normi, yksityisellä sektorilla seurataan perässä.

Esteettömyydessä on kyse yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista, sillä esteellinen toimintaympäristö ei mahdollista itsenäistä elämää, koulutusta, työtä tai yhdenvertaista osallisuutta muiden kanssa. Meidän kaikkien täytyy tehdä töitä esteettömyyden eteen, ei vain heidän, joita asia koskettaa.

Essi Rantanen

Kuntavaaliehdokas (Keskusta)


Julkaistu Keskisuomalaisessa 17.4.2021.