Mielenterveyden tukea matalalla kynnyksellä - (KSML 16.1.2021)

19.01.2021

Todennäköisesti jokainen meistä tuntee jonkun, joka on elämänsä varrella tarvinnut tukea mielenterveyden haasteissa. Jokainen tuntee jonkun, josta on huolissaan tälläkin hetkellä.

Moni on huolissaan myös itsestään ja omista voimistaan kohdata elämän eteen tuomia haasteita. Mielenterveys puhuttaa jollain tapaa meitä kaikkia: kaiken ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia.

Tämä poikkeuksellinen vuosi haastanut monien mielenterveyttä ja syventänyt entisestään horjuvasta mielenterveydestä johtuvaa ahdinkoa. Yhdistyneet kansakunnat (YK) varoitti keväällä maailmaa uhkaavasta mielenterveyskriisistä. Mikä avuksi?

OLEMASSA olevien, tutkitusti laadukkaiden palveluiden saatavuus tulee turvata. Syksyn budjettiriihessä Suomen hallitus teki päätöksen purkaa kuntien hoitojonoja ja palveluvelkaa siihen osoitetulla määrärahalla.

Määrärahoilla voitaisiin aidosti kohentaa mielenterveyspalveluita ja parantaa hoidon saatavuutta myös Jyväskylässä.

Päätöstä terapiatakuun toteuttamiseksi Suomessa tarvitaan. Terapiatakuu turvaisi nopean avun saamisen jo terveyskeskuksessa esimerkiksi kymmenen kerran lyhytpsykoterapian muodossa.

Sen toteuttaminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin pitkällä aikavälillä. Jyväskylä voi olla edelläkävijä ja toteuttaa terapiatakuun jo nyt kuntatasolla.

ON MYÖS mietittävä uusia palvelumuotoja. Tällaisia olisivat esimerkiksi maksuttomat mielenterveyspalvelupisteet, joissa apua tarjotaan ilman ajanvarausta etäyhteydellä tai kasvokkain.

Palvelun tarkoituksena on tarjota apua varhaisessa vaiheessa, jolloin ongelmat eivät pääse syvenemään.

Vastuunsa on myös työnantajilla. Hyvää esimerkkiä asiassa on näyttänyt SOK, joka on tarjonnut kahdessa viikossa terapiaan -mallilla nopeaa apua työntekijöilleen. Terapian lisäksi SOK tarjoaa myös muita mielenterveyden tukimuotoja, kuten Mielen Chat-palvelua.

Tärkeintä on, että apua on saatavilla helposti ja nopeasti. Nykyinen palvelujärjestelmä vaatii avun hakijalta valtavaa ponnistelua ja työtä. Aina voimat ei riitä avun hakemiseksi.

Palveluiden lisäksi tarvitaan toisia ihmisiä. 

Matalan kynnyksen palveluiden lisäksi tarvitaan toisia ihmisiä. Pidetään toisistamme huolta.

-Essi Rantanen ja Arttu Karila, kirjoittajat ovat kuntavaaliehdokkaita (kesk.) Jyväskylästä.

Julkaistu Keskisuomalaisessa 16.1.2021.