Mielenterveyspalveluiden tarve on Jyväskylässä akuutti - (KSML 30.1.2021)

05.01.2021

Jyväskylän mielenterveyspalveluiden tilanne on hyvin huolestuttava. Koronakriisi on syventänyt entisestään mielenterveyden haasteista kärsivien ahdinkoa ja haastanut jo itsessään monien mielenterveyttä. Mielenterveysavun tarve on kasvanut merkittävästi samalla kun hoitoon pääsy on vaikeutunut.

Jyväskylässä keskusteluapua ei tahdo saada. Neuvolapsykologille on 40 ihmistä jonossa. Psykologeille on soittoaika kahdesti viikossa kahden tunnin ajan, mutta linjat ovat varattuja. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä (YTHS) neuvotaan soittamaan ensi vuonna uudestaan. Psykoterapiaan on yli seitsemän kuukauden jonot.

Ennen pääsyä Kelan tukemaan psykoterapiaan vaaditaan lääkärikäynti, kolmen kuukauden hoitosuhde perusterveydenhuollossa sekä psykiatrin lausunto. Julkisessa terveydenhuollossa ei osata edes sanoa, mihin saakka psykiatrin ajat menevät. Yksityisellä puolella kaikki ajat niin Jyväskylässä kuin lähikunnissa menevät helmikuulle.

Vaatii siis kymmeniä puheluita ja useita kuukausia, ennen kuin terapiaprosessissa päästään alkuun. Menee taas kuukausia, ennen kuin kolmen kuukauden hoitosuhde on ohi ja voi alkaa etsimään terapeuttia, joka olisi itselle sopiva ja jolla olisi vapaita aikoja. Jonot terapeuteille ovat jo nyt seitsemän kuukauden mittaiset, eivätkä ne varmaan hetkeen lyhene. Ensimmäinen terapiakäynti ajoittuisi siis näillä tiedoilla ensi joululle.

Kuinka paljon murtunutta mieltä helpottaa tieto siitä, että ehkä ensi jouluna saa apua? Kuinka paljon murtuneen jalan kanssa kinkkaavaa helpottaisi tieto siitä, että se kipsataan ensi jouluna?

Psyykkisten huolten keskellä pitkä odotus, toimipisteestä toiseen kulkeminen sekä kymmenet puhelut voivat tuntua ylivoimaiselta haasteelta. Jos apua ei ole saatavilla oikea-aikaisesti ja matalalla kynnyksellä, ongelmat syvenevät ja toipuminen hidastuu. Joskus apu tulee lopulta liian myöhään.

Mielenterveyspalvelupisteen perustaminen on yksi keino lähteä purkamaan ruuhkautuneita mielenterveyspalveluita. Pisteitä on jo esimerkiksi Vantaalla, Helsingissä ja Keravalla. Kuka tahansa voi hakeutua palvelupisteelle ilman ajanvarausta tai nettiajanvarauksella matalalla kynnyksellä. Maksutonta keskusteluapua saa parin päivän sisään yhdestä viiteen kertaan ilman diagnoosia tai lähetettä.

Toivon päättäjiltä viisautta ratkaista Jyväskylässäkin vallitseva mielenterveyspalveluiden kriisi mahdollisimman nopeasti.

Julkaistu Keskisuomalaisessa 30.1.2021.